Irans poking vid väst ökar riskerna för militära missteg


WASHINGTON (AP) – Istället för att krossa med en starkare amerikansk militär, pekar Iran och väcker sina västerländska antagonister på sätt som uppenbarligen är utformade för att undvika att krig utlöses men det verkar ändå öka risken för missförhållanden och felbedömning som kan leda till en väpnad konflikt med globala konsekvenser.

Spänningarna tog upp fredag ​​med Iran som rapporterade att den hade gripit en brittisk flaggad oljetanker i Persiska viken , en dag efter det att USA sa det förstörde en iransk drone som hade flugit inom hotande räckvidd av ett amerikanskt krigsfartyg i Hormuzsundet. I juni sköt iranerna ner en US Navy drone i samma område och uppmanade president Donald Trump att godkänna en militär strejk på Iran, bara för att ringa av det i sista stund .

Trumps svar på den senaste eskaleringen i viken tog emot både brådskande och oändliga svårigheter att hantera den islamiska republiken.

"Problem, inget annat än besvär", sa Trump till reportrar när de frågades om Irans revolutionära vakt som säger att det hade gripit en brittisk tankfartyg.

Ur Irans synvinkel är det verkliga problemet Trump, som drog Förenta staterna förra året från en kärnteknisk överenskommelse 2015 som gav ett nytt hopp till Irans falska ekonomi.

Den brittiska regeringen sade att två fartyg hade gripits av iranierna, men Iran sa senare att det andra skeppet hade avgått iranska vatten. Iranierna sade att beslaget var som svar på Storbritanniens roll i att skjuta upp en iransk supertanker två veckor tidigare.

Incidenterna lyfte fram det osäkra tillståndet för sjösäkerheten i viken och förstärkte Trumpadministrationens argument för att starta en ny insats för att intensifiera övervakningen av kommersiell sjöfart i och runt viken, som hanterar en stor volym internationell oljetrafik . Förvaltningen organiserar vad det kallar Operation Sentinel med likasinnade nationer för att avskräcka Iran från att störa kommersiell frakt.

Under tiden sade amerikanska centralkommandot fredag ​​att det satte ytterligare patrullflygplan i internationellt luftrum i Hormuzesundet för att övervaka situationen. En talesman, kollega Earl Brown, sade att US Naval Forces Central Command var i kontakt med amerikanska fartyg som opererade i området för att "säkerställa deras säkerhet".

USA skickar också amerikanska styrkor, inklusive stridsflygplan, flygförsvarsmissiler och sannolikt mer än 500 soldater, till en saudisk flygbase som blev ett nav för amerikansk luftkraft i Mellanöstern 1990-talet. Att sätta USA-stridsstyrkor tillbaka i kungariket efter en frånvaro på mer än ett decennium, ger djup till den regionala anpassningen av den amerikanska militärmakten, som för det mesta ligger på platser i Persiska viken som är mer utsatta för iransk missilattack.

Den högsparkiga sparringen mellan Iran och Väst spelar ut medan diplomater manövrerar för det verkliga priset: Nya förhandlingar om att strama och långvarigare omslag på Irans nukleära program i utbyte mot befrielse från ekonomiska sanktioner som stryker Irans redan svaga ekonomi.

Trump anser att det internationella avtal som han drog ifrån är för kort och för smal eftersom han inte tar upp Irans ballistiska missilprogram och sitt stöd till extremistiska militärer över hela Mellanöstern. Hans administration har infört ytterligare sanktioner mot Iran, bland annat att upphöra med sanktioner mot nationer som köper iransk olja.

Irans utrikesminister, Mohammad Javad Zarif, antydde den senaste veckan i Teherans intresse för en diplomatisk lösning. Han sade att Iran skulle vara villigt att flytta upp parlamentarisk ratificering av ett avtal som det gjorde med Internationella atomenergiorganet som redogjorde för byråns tillgång till iranska nukleära platser och annan information. Han sa att detta skulle kunna ske före den planerade ratificeringen av 2023 om Förenta staterna lättade sanktioner.

Trump-administrationen visade inget omedelbart intresse för det erbjudandet, men högre tjänstemän, inklusive Trump, betonar periodiskt sitt hopp om att krig undviks och att båda sidorna kan ta den föredragna diplomatiska vägen.

"Vi behöver dem att komma till bordet," sade statssekreteraren Mike Pompeo vid statsavdelningen på fredagen. "Det är rätt sätt att lösa dessa utmaningar."

Kritiker ifrågasätter huruvida administrationen har en livskraftig inställning till Iran som kan utföras utan att trycka USA mot krig.

"Min grundläggande fråga till denna administration är: Vad är strategin? Jag vet att det handlar om högsta trycket, men i vilket syfte?" sade Wendy Sherman, den tidigare statssekreteraren för politiska angelägenheter som hjälpte Obama-förvaltningen att förhandla om kärnkraftsavtalet 2015.

Hon sa fredagen vid Aspen Security Forum i Colorado att hon tror att iranierna väger sannolikheten för att de kommer att behöva hantera Trump bortom 2020.

"Om de tror att han kommer att omvalas eller tror att det finns en bra chans att han kommer att bli, tror jag att vi fortsätter att se förslag från iranierna," sa hon.

Förvaltningen står inför press från medlemmarna av sin egen part i kongressen för att ta mer aggressiva åtgärder för att straffa Iran.

"Ayatollahs kommer att fortsätta sin kampanj av terror så länge vi låter dem", säger sena Tom Cotton, R-Ark. "Skandalösa och laglösa handlingar som denna kapning kräver internationell fördömelse och straff."

Trump-föreslagna amerikanska trycket slår Irans ekonomi så hårt att Iran kommer att tvingas någon gång komma till förhandlingsbordet.

"Iran är i stort problem just nu," sa han. "Deras ekonomi kraschar, det kommer till en krasch, de försöker få soldaterna hemma eftersom de inte kan betala dem. Det händer mycket dåliga saker och det är väldigt lätt att räkna ut eller det är väldigt lätt för oss att göra det mycket värre. "

___

Associerad pressreporter Deb Riechmann bidrog till denna rapport.Source link

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *