Idlib sjukhusarbetare anklagar Ryssland, Syrien efter luftattacker | Syrien News


Dr Yasser al Samm, en kirurg, var på vakt på akutavdelningen på Maaret al Numan-sjukhuset i Idlib den 10 juli när han hörde fyra explosioner och kände att väggarna skakade.

"Jag var förvirrad men det fanns ingen tid för förvirring. Vi började evakuera patienterna till källaren," sade han. "Jag förväntade mig faktiskt inte att sjukhuset skulle bli bombad."

Trots att den syriska regeringen och dess ryska allierade hade slagit den sista rebellfästningen i syrien i mer än två månader trodde Yasser att sjukhuset kan vara säkert. Lokalitetskoordinaterna för anläggningen hade delats med Förenta nationerna under ett dekonfliktionssystem, sade han, genom vilket sjukhus ger sina uppgifter till FN och sedan skickas vidare till ryssland, Turkiet och Förenta staterna.

Tanken bakom att dela sådan information var att skydda dem från syriska och ryska luftattacker. Det verkar ha misslyckats, sade Dr Yasser.

"Sjukhusets koordinater delades med FN och Ryssland, och jag tror att det var ett fel steg," sade han. "Eftersom alla sjukhus har systematiskt riktats av ryssarna och den syriska regimen genom kriget."

"Trovärdiga rapporter om attacker"

Läkare för mänskliga rättigheter (PHR), en USA-baserad advokatsorganisation som har dokumenterat skador på medicinsk infrastruktur under hela Syrien kriget, har sa att sedan den syriska regeringen och Ryssland inledde en offensiv mot rebellhållna områden i Idlib och norra Hama-provinserna den 29 april, hade det funnits trovärdiga rapporter om attacker på 46 sjukvårdsanläggningar, av vilka den fullständigt hade verifierat 16.

Det sade också att från mars 2011 till juli 2019 har 578 attacker genomförts på 350 separata hälso-anläggningar, över 90 procent av den "syriska regeringen och / eller den ryska regeringen."

File photo Idlib sjukvårdsanläggning

En ambulans förstördes efter flygattacker på en medicinsk anläggning tillägnad kvinnor i Idlib i november 2016. (Fil: Shafak Charity Organization via AP Photo)

Enligt FN har över 450 människor dödats i Idlib-offensiven och hundratusentals andra fördrivna. Idlibs befolkning är cirka tre miljoner, varav de flesta fördrivs från andra delar av Syrien.

Enligt en överenskommelse mellan Ryssland och Kalkon I september förra året etablerades Idlib och de omgivande områdena som en avtrappningszon, men avtalet har inte genomförts fullt ut. Den beväpnade gruppen Hay'et Tahrir al-Sham, ett tidigare al-Qaida-anslutet, har sedan dess ökat sitt inflytande i Idlib och vägrat dra sig ur en planerad buffertzon. Närvaron av gruppen har gjort det svårare för humanitärer där att fortsätta sitt arbete.

Den syriska regeringen och oppositionen gick med på en vapenvapen i Idlib i början av augusti men den kollapsade dagar senare.

Dr Yasser, personal på andra bombade sjukhus och lokala invånare sa till Al Jazeera att de inte hade någon tvekan om att det var syriska och ryska flygplan som attackerade dem.

FN: s utredning

Den 30 juli, efter att 10 av de 15 medlemmarna i FN: s säkerhetsråd utfärdade en demarche, FN: s generalsekreterare Antonio Guterres godkände en utredning av attacker mot civil infrastruktur inklusive sjukhus, kliniker och skolor.

Mark Lowcock, FN: s generalsekretär för humanitära frågor och samordnare för nödhjälp, sa att utredningen skulle undersöka om GPS-koordinater som FN tillhandahåller Ryssland för att säkerställa att sjukhusens skydd faktiskt användes för att rikta in dem.

Syrien Idlib flygström

En medlem av gruppen White Helmets volontärmedicin använder en såg på spillror efter en luftattack i denna screengrab som tagits från en social mediavideo som sägs tas i Idlib den 16 juli (White Helmets via Reuters)

Lowcock sa det var viktigt att veta om den information som gavs till parterna användes "för att skydda civila anläggningar från attack eller att rikta dem för attack".

Han tillade: "Jag har bett Ryssland om klargörande av vad den gör med informationen", som tillhandahålls genom avknäppningssystemet.

Susannah Sirkin, chef för policy vid PHR, välkomnade utredningen och sa till FN: s säkerhetsråd den 30 juli: "PHR upprepar kraftigt vår uppmaning till Syrien och Ryssland att omedelbart sluta attackera sjukhus och annan viktig civilt infrastruktur."

Rädsla för nya raid

Maaret al Numan Central Hospital tillhandahöll medicinska tjänster till ett område bebodd av mer än en miljon människor, mestadels internt fördrivna, säger Dr Yasser. Även om sjukhuset fungerade igen förblir rädslan för en ny attack.

Det var inte det enda sjukhuset på dekonfliktionslistan som var riktad. Pulse of Life Medical-sjukhuset i Hass, Idlib, var en av de första som attackerades under den senaste offensiven, i början av maj.

Abu Abdallah, sjukhusets huvudsjuksköterska, sa att det lyckades evakuera all personal i tid tack vare den information som skickades av lokala flygobservatörer, team av frivilliga som övervakar den syriska regeringen och ryska flygbaser, som den vid Hmeimim i Lattakia-provinsen som används i de senaste attackerna och ge varningar om att jetflygplan startar och i vilken riktning.

"Vi visste att det var ryssar eftersom flygobservatörer berättade att krigsflygplan tog fart från Hmeimim och var på väg mot vårt område," sade han. "Alla vet hur destruktiva de ryska raiden är. Ljudet på raketerna är annorlunda, påverkan är mycket större och mer skrämmande. Krigsplanen flyger mycket högre."

Ryssland, Syrien förnekar att rikta in sig på civila

De ryska och de syriska regeringarna har förnekat riktningen mot civil infrastruktur. Syrias ambassadör till FN, Bashar Ja'afari, skrev i juli a brev till FN att alla sjukvårdsanläggningar i nordvästra Syrien hade tagits över av "terroristgrupper" och inte utförde humanitära tjänster.

Dmitry Polyanskiy, Rysslands vice ambassadör vid FN, sa utredningen var ett "misstag". Han sa att Ryssland hade "många frågor" och tvivlade på om Guterres hade rätt att inleda en sådan utredning. "Vi beklagar att det fanns press på generalsekreteraren från de länder som verkligen inte vill sätta fred till Syrien," sade han.

Aron Lund, en kollega vid The Century Foundation, sa att om utredningen visade att de syriska och ryska flygstyrkorna medvetet attackerade civila mål, skulle det vara mer än ett "diplomatiskt bakslag" för Moskva och Damaskus.

"Det spelar i slutändan inte så mycket vem som tänker vad, eftersom Ryssland har vetorätt," sade han. "Ryska diplomater kommer helt enkelt att behöva arbeta lite mer på sina poker ansikten, stämningen blir lite mer bitter och arg i säkerhetsrådet, och alla fortsätter sedan."

Michelle Bachelet, FN: s kommissionär för mänskliga rättigheter, sa i en påstående den 26 juli att "avsiktliga attacker mot civila är krigsförbrytelser, och de som har beordrat dem eller genomfört dem är kriminellt ansvariga för deras handlingar."Source link

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *