Kan man undvika en global livsmedelskris?


360 visar dig olika perspektiv på dagens topphistorier.

Vad händer:

Skador orsakade av mänskligt utnyttjande av naturresurser och av klimatförändringar kan komma att skapa en global livsmedelskris i framtiden, enligt en ny rapport släppt av FN.

Rapporten, som utarbetats av mer än 100 experter från 52 länder, varnar för att nuvarande markanvändningspraxis – inklusive avskogning, kemisk gödselmedel och destruktiva jordbrukstekniker – redan har gjort att massor av planeten är olämpliga för livsmedelsproduktion. Ännu mer landmassa kommer antingen att torkas ut eller göras oanvändbar av hårt väder på grund av klimatförändringar, säger rapporten.

Som ett resultat kanske det inte finns tillräckligt med bördigt mark för att mänskligheten ska producera den mat den behöver för att mata sin expanderande befolkning. Rapporten varnar för att livsmedelsknappheten kan koncentreras i vissa områden, vilket kan orsaka en massiv invandringskris på många platser runt om i världen.

Varför det finns debatt:

Även om varningarna i rapporten är allvarliga har ett antal åtgärder föreslagits för att förhindra en global livsmedelskris. De flesta av dem kräver enorma förändringar i hur människor använder mark och producerar mat.

En av de mest föreslagna lösningarna är att människor, särskilt de i utvecklade länder, ska byta till en växtbaserad kost. Att öka boskapen för kött, särskilt nötkött, är ineffektivt, förstörande och tillför kol till atmosfären, hävdar experter.

Andra potentiella metoder för att undvika en livsmedelskris inkluderar användning av bioteknik för att utveckla mer motståndskraftiga grödor, ändra hur städer är utformade, minska matavfallet och bygga om skogar och andra ekosystem som tar ut kol ur atmosfären.

Dessa lösningar skulle kräva stora förändringar i hur människor interagerar med planeten. De skulle också troligtvis möta intensivt motstånd från affärs- och politiska intressen som motsätter sig dem.

perspektiv

Människor måste byta till en växtbaserad diet som är mer effektiv och mindre förstörande.

"För att verkligen lyckas kommer [lösningen] att kräva hundratals miljoner välmående människor på norra halvklotet att ändra sin kost, äta många fler växter och mycket mindre kött – och särskilt mycket mindre rött kött – än de gör nu." – Robinson Meyer, Atlanten

Världens jordbruksmetoder måste ändras.

”Det största hindret vi står inför är att försöka lära ungefär en halv miljard miljö jordbrukare över hela världen att omarbeta sin jordbruksmodell för att vara känslig.” – Jordbruksexpert André Laperrière till Natur

Forskare kan utveckla nya grödor som kan överleva i allt hårdare förhållanden.

”Den biotekniska världen kommer att behöva tillhandahålla mer torkbeständiga grödor för torra regioner som riskerar att förlora sin jordbruksmark till exempel öken, eller insektsresistenta sorter för att bekämpa förändringar i de geografiska områdena för skadedjur.” – Scott K. Johnson, Ars Technica

Omdesign städer för att uppmuntra fler människor att bo i stadskärnor istället för förorter.

”Pro-densitetsutvecklingsplaner som begränsar den yttre tillväxten av stadsområden för att undvika att förstöra naturlandskap bör vara ett avgörande första steg.” – Patrick Sisson, bromsas

Rika länder måste prioritera lösningar som kommer att gynna områden med de mest utsatta människorna.

"Medan de flesta människor i västvärlden fortfarande bara börjar se och känna effekterna av klimatförändringar, måste de fortsätta att förbinda resurser till de mest utsatta och sämre samhällen, som ofta är osynliga för dem." – Morten Fibieger Byskov , Konversationen

Det finns ingen lösning i alla storlekar.

”Den stora omfattningen av denna kris kan bara hanteras genom massivt, kanske enastående samarbete – alla behöver hitta de lösningar som fungerar för deras världshörn. Men genom att skräddarsy lösningar till ett samhälle kan forskare dra nytta av särskilda seder. ”- Matt Simon, Trådbunden

Människor måste dramatiskt minska mängden mat de slösar bort.

"Det finns ett grundläggande problem i vårt livsmedelssystem: Upp till 30 procent av maten vi producerar slösas bort. … Detta avfall har enorma miljökostnader. Mat förlorade med avfall står för upp till 10 procent av de globala utsläppen av växthusgaser. Om världen skulle drastiskt begränsa matavfall, skulle bönderna behöva mindre mark, mindre bränsle, mindre vatten och mindre gödselmedel, vilket allt skulle innebära ett mindre miljömässigt fotavtryck. ”- Umair Irfan, Vox

Individuellt beteende kan bara gå så långt. Regeringarna måste leda förändringen.

"Regeringarna kan ta den nya rapporten och använda den som en guide för planering av ny politik, men företag spelar också en nyckelroll – särskilt livsmedelsföretag och alla företag som använder material från skogar." – Adele Peters, Snabbt företag

Mänskligheten måste fundamentalt ändra sitt förhållande till planeten.

”Tills vi inser att vi existerar som en del av ett ekosystem, att vi är en del av en levande planet, kommer vi att fortsätta att förstöra jorden som gör vår existens möjlig.” – Eric Holthaus, Rullande sten

Människor måste välja ledare som prioriterar att lösa problemet.

"Vi måste se till att vi väljer politiker som kommer att rösta i vårt intresse, som kommer att agera i våra intressen snarare än förorenande intressen som alltför ofta finansierar sina kampanjer och har dem i deras höftfickor." – Penn State University professor Michael Mann till CNN

Finns det ett ämne du vill se omfattas av The 360? Skicka dina förslag till the360@yahoonews.com.

Läs mer 360-talSource link

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *