Detta land är en fristad för aboriginska kvinnor. Bulldozers kan snart komma.


DJAB WURRUNG COUNTRY, Australien – I dussintals generationer har denna lugna sträcka i högländerna i sydöstra Australien varit en fristad för kvinnorna i Djab Wurrung-folket, där bebisar levererades i hålen av majestätiska födelseträd och mödrarna planterades i närheten för att sprida plantor med sin anda .

"Detta är det. Det här är våra kvinnors säkra plats. Den skapande platsen, ”sade Zellanach Djab Mara, 33, en Djab Wurrung kulturell" lore man. "

Snart kan dock bulldozrar anlända på denna heliga mark, när statsregeringen i Victoria går vidare med en lång försenad plan för att bredda en motorväg. Dussintals demonstranter har släppt läger längs en ungefär sju mil lång remsa i mer än ett år och kräver att projektet ska avbrytas. Men sent förra veckan, efter att den federala miljöministern hade förnekat sitt krav, fick demonstranterna höra att de hade 14 dagar att lämna.

Om landet förstörs, sa Sandra Onus, en äldste i Djab Wurrung, kommer det att vara "slutet på många saker för oss kulturellt."

De statliga myndigheterna säger att motorvägsuppgraderingen, som kommer att utvidga en befintlig väg till fyra körfält från två och ändra del av rutten, kommer att gör det säkrare. Det har varit flera dödsolyckor längs vägen under åren.

Regeringen konsulterade två registrerade aboriginala organisationer om planen och den ändrades för att skona 15 träd, inklusive två födelseträd. Men tusentals andra träd, inklusive några som Djab Wurrung säger är kulturellt betydande, kommer att huggas.

Demonstranterna kräver att hela området skyddas och hävdar att födelseträden inte kan separeras från landskapet runt dem. "Du känner inte igen några delar av en kyrka," sade Djab Mara om träden som kommer att räddas. "Du måste känna igen hela kyrkan."

Det är svårt att överdriva hur integrerat landskapet är identiteten hos aboriginal australier, en av världens äldsta kontinuerliga populationer. Deras traditionella skapelseberättelser läses i terrängen, och deras "sånglinjer", som spårar förfädernas spår, är bundna till landet.

Det har gjort kyrkans analogi särskilt lämplig för anhängare. Efter en brand förstörde Notre-Dame-katedralen i Paris i april, vissa kommentatorer påpekade att den potentiella förstörelsen av Djab Wurrung-träden – av vilka några är lika gamla som Notre-Dame och också har djup kulturell betydelse – hade inte föranlett ett liknande utslag av sorg.

En aboriginal kulturarvsorganisation – nu avregistrerad – godkände uppgraderingen av motorvägen 2013, och en annan har godkänt den omdesignade rutten. Men Djab Wurrung-folket sa att dessa grupper inte representerade dem och att de inte tillräckligt rådfrågades om motorvägsprojektet.

Det är en del av ett mönster i australiensiska historia, säger de.

Under den vita bosättningsperioden nekade rasistisk politik inhemska australierna rättigheter till sitt eget land, och i Djab Wurrung-territoriet och många andra områden har forskare dokumenterade massakrer av aboriginska människor av vita nybyggare som tog jordbruksmark för sig själva. Under många decennier tog de federala och statliga regeringarna också barn med blandras från sina ursprungliga föräldrar.

Nu, Avståndet ställer frågor om i vilken utsträckning Australien följer sina löften till inhemska australier.

Det är vanligt att muntligt erkänna de traditionella ägarna av marken före formella australiska evenemang. Victoria-regeringen har inlett förhandlingar om ett officiellt fördrag med den inhemska befolkningen – den första staten som gjorde det i Australien. Och den federala regeringen har lovat att hålla en nationell folkomröstning på frågan om att formellt erkänna inhemska australier i konstitutionen.

Men aboriginska människor fortsätter att lider av fattigdom, ohälsa, drogmissbruk och fängelse i priser som ligger långt över det australiska genomsnittet.

I lägren längs motorvägen talar demonstranterna om protestens kraft, oavsett slutresultat, för att överskrida den långa historien med skämtsam behandling av inhemska australier och återansluta människor till sina rötter. Det har blivit en slags hemkomst, som återställer en saknad del av deras identitet, säger de.

Rebecca Jakobi, 30, sa att hon under större delen av sitt liv inte visste något om det 800 år gamla floden röda tandköttsträdet bredvid motorvägen hon körde längs med sitt hem i Victoria på landsbygden. Först efter att demonstranterna började campa bredvid den i juni förra året, upptäckte hon dess roll i födelsen av tusentals Djab Wurrung-barn över mer än 50 generationer.

"Det känns som våra förfäder bara var här igår," sa Jakobi. "Att komma tillbaka hit är en del av läkningsprocessen."

Jakobi, som är lättare, har sagt att hon alltid hade identifierats som aboriginal, men en gång hade den hållit inuti henne. "Jag ville alltid engagera mig, men jag visste bara inte hur", sa hon.

Djab Mara, som har varit en av protestledarna tillsammans med sin fru, Amanda Mahomet, sedan han kallades av äldste för 14 månader sedan, sa att han hade välkomnat tusentals människor som ville lära sig mer om Djab Wurrung-kultur.

”Vi har bröder och systrar som kommer hit och stannar länge,” sade han. Det gör att de värker, sade han, att gå tillbaka till sina traditionella länder. Hans mamma, som togs bort från sin familj under en era med tvingad assimilering, har varit bland besökarna.

För tillfället fortsätter ceremoniella bränder att brinna i lägren, med aboriginska demonstranter, deras icke-inhemska allierade och miljöaktivister som diskuterar strategi i låga röster och lovar att inte slå tillbaka. De har överklagat miljöministerens beslut i federala domstol.

I det bredare samhället säger dock många att det är dags för demonstranterna att gå vidare. Lokalrådet representerar området där motorvägen ligger har välkomnat den planerade uppgraderingen, med vissa invånare som säger att förseningarna har varit frustrerande.

”Majoriteten av samhället vill att denna väg ska gå vidare. Vägen till minst skada har valts, och vi behöver bara fortsätta med den, säger Kevin Erwin, ordförande för Western Highway Action Community.

Pauline Roberts, 75, en långvarig invånare i Ararat, en närliggande stad, sa att demonstranterna inte borde få specialbehandling. "Om jag gick och placerade min husvagn där på vägsidan, skulle jag flytta vidare," sa hon.

Men andra sa att de stödde Djab Wurrung-folks rätt att protestera. "Jag tycker att det är fantastiskt att vi har ett land där människor kan ange vad de vill", sa Jackie Grimmer, 72.

På en ny eftermiddag, carfuls av människor – några med sig leveranser, några bara nyfiken – dök upp varje några timmar vid porten till vad demonstranterna kallar Djab Wurrung Heritage Protection Ambassy.

Herr Djab Mara hälsade på dem genom att bränna körsbärsröda ballartblad för att rena deras humör. Då bad hans partner, Mahomet, en Arrernte-kvinna, de unga besökarna att se samma träd som Jakobi medvetet hade drivit av hela sitt liv.

Fru Mahomet kröp sig för att förklara, som hon många gånger tidigare, hur under vintern, som det var nu, skulle en eld ha tändts in för kvinnorna som skulle föda. "Det har en energi som inte översätts till foton," sa en ung kvinna och rörde på en gren.

"Hon är glad över att alla är här, och hon vet att alla är här," sade Mahomet om trädet. "Hon är bara sjuk och trött."Source link

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *