Dow Jones störtar 800 poäng när lågkonjunkturen rädslar för raslarmarknaderna Företag


Tecken på en global ekonomisk avmattning drog marknaderna på onsdagen när aktier dök och investerare flydde till obligationer med så intensitet att de kortsiktiga räntorna steg över längre sikt för första gången sedan krisen för ett decennium sedan – en inversion av många marknad- tittarna såg som en stark signal om en närmande lågkonjunktur.

De Dow Jones sjönk 800 poäng, eller 3%, medan den bredare S&P 500 sjönk också 3% och är nu mer än 6% av sin topp i juli.

Finansiella tjänster drabbades dåligt och Goldman Sachs släppte mer än 4%. Oljan sjönk 5%, och säkra hamnar som guld och dollarn steg.

De kraftiga nedgångarna i aktierna kom efter en rally på tisdagen som efter ett uttalande från amerikanska handelsförhandlare att aggressiva tullar på vissa kinesiska produkter, inklusive populära konsumentvaror, skulle försenas tre månader till 15 december.

Medan en inverterad obligationsräntekurva är ett klassiskt varningstecken för en lågkonjunktur – som har föregått varje ekonomisk nedgång under de senaste 60 åren – har vissa experter, inklusive tidigare Fed-chef Janet Yellen, tror att en amerikansk lågkonjunktur fortfarande kan undvikas.

De hävdar att obligationsmarknaden förutspår låg tillväxt i framtiden, men förhoppningsvis inte en fullständig nedgång.

Ändå inversionen mellan två-och 10-åriga obligationer, sist sett 2007 när den amerikanska ekonomin lutade till en lågkonjunktur, häpnade investerare.

”Detta är inte ett positivt tecken för marknaden. Fed har fullständigt befogenhet att förändra denna dynamik och marknaden säger att de måste göra det, ”säger Credit Golffs aktiestrateg Jonathan Golub till Bloomberg TV.

Samtidigt fortsatte Donald Trump sina uppmaningar till ytterligare sänkningar av de amerikanska räntesänkningarna, vilket ökar pressen på centralbanker för att göra ändringen vid deras nästa möte i september.

Presidenten sa på Twitter att Fed-ordföranden Jerome Powell hade varit "väldigt sent" med att sänka priserna.

De amerikanska marknadsfallen upprepades i Europa där aktier tappade mer än 1,5% på nyheterna om att den tyska ekonomin minskade med 0,1% under andra kvartalet. Tillsammans med den kinesiska industriproduktionen som sjönk till 4,8%, den lägsta nivån på två decennier, mottogs statistiken som en mörk signal om att skador som har orsakats av handelskriget mellan Kina och USA börjar bita.

Med Tysklands Deutsche Bank förutspådde att landets ekonomi skulle fortsätta att krympa under det nuvarande kvartalet och uppfylla definitionen av en lågkonjunktur, ekonomer uppmanade Berlin att snabbt öka statens utgifter snabbt att stötta tillväxt.

Den tyska ekonomin lider också av oförutsägbara Storbritanniens ansträngningar att lämna Europeiska unionen – osäkerhet som avskräcker nya investeringar i den tyska industrin.

De senaste siffrorna placerar Tyskland tillsammans med Storbritannien och Sverige som de EU-medlemmar som är sämst. I Storbritannien tumlade Londons FTSE 100 med mer än 103 poäng och träffade den lägsta stängningsnivån sedan mars.

.Source link

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *