Ex-Blackwater entreprenör dömdes till liv i skott i Irak


WASHINGTON (AP) – En före detta Blackwater-säkerhetsentreprenör dömdes onsdag till livstid i fängelse för sin roll i 2007-skjutningen av obeväpnade civila i Irak som lämnade 14 personer döda.

Den federala domaren Royce Lamberth utfärdade domen efter att en följd av vänner och släktingar begärde förmån för Nicholas Slatten, som var förklarad skyldig av mord av första graden av en jury i december.

Åklagare anklagade att Slatten, 35, var den första som avfyrade skott i massakern av irakiska civila i september 2007 vid en trångt trafikcirkel i Bagdad. Totalt dödades 10 män, två kvinnor och två pojkar, åldrarna 9 och 11 år.

Försvaret hade hävdat att Slatten och andra Blackwater-entreprenörer öppnade elden först efter att de såg vad de felaktigt trodde var en potentiell självmordsbombombare som snabbt rörde sig mot deras konvoj.

Försvarsadvokat Dane Butswinkas beskrev Slatten som "en person med hög integritet" vars familjemedlemmar hade tjänat i den amerikanska militären i fyra generationer.

Flera av Slattens anhängare anklagade öppet åklagare för att syndiga en oskyldig man för att få den irakiska opinionen. Skjutningarna ansträngde förbindelserna mellan USA och Irak och fokuserade intensiv internationell granskning av den omfattande användningen av privata militära entreprenörer i Irak.

2014 dömde en jury Slatten och tre andra entreprenörer – Paul Alvin Slough, Evan Shawn Liberty och Dustin Laurent Heard – som var en del av en konvoj med fyra fordon som skyddade personalen i utrikesdepartementet i området. En överklagadomstol vändde denna övertygelse och sade att Slatten borde ha prövats separat från de tre andra männen.

Slatten, från Sparta, Tennessee, försöktes på nytt förra sommaren, men ett misstag förklarades efter att juryn inte kunde nå en enhällig dom. En efterföljande jury dömde honom för mord i december 2018.

Slattens far, Darrell, pausade när han talade domaren för att tala direkt till sin son, som i stort sett satt impassiv i en beige fängelseshoppning.

"Nick, acceptera min ursäkt för vad ditt land har gjort mot dig", sa han. "Vi kommer att kämpa tills helvetet fryser för att korrigera denna rättvisa."

Slatten berättade själv för domaren att han var ett offer för ett "orättvist åtal" och att regeringsadvokaterna brydde sig mer om att få en övertygelse än att avslöja sanningen om vad som hände i Bagdad för 12 år sedan.

"Detta är ett missfall av rättvisa och det kommer inte att stå", sade han.

Men domare Lambert avfärdade, när han meddelade livstidsstraffet, mycket av familjens påståenden om att Slatten var syndabock för internationella politiska överväganden.

"Juryn fick det exakt rätt", sa han. "Det här var mord."Source link

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *