HK-demonstranter ber om ursäkt efter flygplatskaos, ta dagen att omgruppera | Nyheter


Hong Kong – Protestanter mot regeringen kl Hong KongDen internationella flygplatsen har försökt begränsa potentiella skador på deras prodemokratiska sak efter att en fredlig sit-in har brutit in i kaos och massivt störd flygresor.

På onsdagen, efter att flygplatsen beviljades ett domstolsförbud för att rensa terminalerna, återstod bara ett fåtal demonstranter i utsedda områden, och hälsade resenärer med skyltar som ber om ursäkt för händelserna från föregående kväll whöna kolliderade utbrott mellan upprorpolis och demonstranter.

"Beklagar vad som hände igår", läste en av banners, när lugnet återvände till flygplatsen.

"Vi var desperata. Vänligen acceptera vår ursäkt."

Den massiva sit-in förde den första omgången med flygavbrott på måndag, cirka 180, då tusentals svartklädda demonstranter packade terminalerna.

När de kom tillbaka massor på tisdag tvingade de flygplatsmyndigheterna att avbryta cirka 400 flygningar.

Vid nattnedgången var flygplatsen kaos, med polisen som avfyrade pepperspray mot demonstranter som greps två män och fem demonstranter greps.

Medan en grupp åkte till flygplatsen för att be om ursäkt dagen efter, använde de flesta demonstranter onsdagen för att omgruppera.

Vad hände?

Den mest chockerande händelsen inträffade på tisdag då demonstranter omgav, slog och band två män från fastlandet Kina.

En misstänktes för att vara en säkerhetsoffiser, medan en annan visade sig vara journalist för den kommunistpartistödda Global Times. Journalisten, Fu Guohao, var bunden till en flygplatsvagn med plastknappar och hittades med en blå t-shirt som läste "Jag älskar polisen", samma t-tröjor som bärs av deltagarna i en ny pro-polis-rally.

Läkare försöker ta bort en skadad man, som vissa anti-regeringen demonstranter sade var en undercover polis från Kina, på flygplatsen i Hong Kong

Läkare försöker ta bort en skadad man, som vissa anti-regeringsprotestare sade var en undercover polis från Kina, på Hong Kongs flygplats (Thomas Peter / Reuters)

Varför hände det här?

Spänningarna är höga. Efter 10 på varandra följande veckor med protesterhar regeringen vägrat att göra några mer eftergifter till demonstranterna, vars krav inkluderar total återkallelse av en kontroversiell utlämningsförslag som skulle göra det möjligt för misstänkta att sändas till Kinas fastland för rättegång, en amnesti för alla arresterade och också allmän rösträtt.

Samson Yuen, biträdande professor i statsvetenskap vid Lingnan University, ger två skäl till tisdagens förödelse.

Först är demonstranter "väldigt paranoida över att ha polis bland dem", berättade Yuen till Al Jazeera, med hänvisning till en incident på söndagen där den dolda polisen attackerade och arresterade demonstranter.

"Jag tror att det förklarar varför de plötsligt tappade kontrollen."

För det andra är den pro-demokratiska rörelsen ledarlös.

"Det är väldigt lätt för en ledarlös rörelse att göra ett misstag," sade Yuen. "Det är att alltid driva gränserna och vara mer överträdande för att överskrida linjen."

Hong Kong-polisen

Poliser med batonger och sköldar skriker mot demonstranter under en demonstration på flygplatsen i Hong Kong (Vincent Yu / Associated Press)

Vad har reaktionen varit?

Svaret har inte varit bra, särskilt från den kinesiska regeringen och statliga medier, som båda har förverkligat demonstranterna.

Kinas högsta organ i Hong Kong, statsrådet i Hong Kong och Macao Affairs, fördömde den "fruktansvärda incidenten", kallade de skyldiga "thugs" och sa "Hongkongs radikala våldsamma element har helt brutit igenom lagen, moralens slutlinje och den mänskliga naturen. "

Fram till nyligen hade Kina till stor del tagit ett baksäte och censurerat täckningen av protesterna i inhemska medier och inte kommenterat offentligt.

Men under de senaste veckorna har Peking öppet fördömt protesterna och tillåtit statliga medier att sprida information om dem.

"I går kvälls våld spelar verkligen in Pekings strategi," sa Adam Ni, en forskare vid Macquarie University i Sydney, till Al Jazeera.

"Peking letar efter demonstranter för att slippa upp, och detta ger den perfekta möjligheten."

"Att använda lagens svärd för att stoppa våld och återställa ordningen är överväldigande den viktigaste och brådskande uppgiften för Hong Kong!" läs på första sidan på det kommunistpartistödda folkets dagstidning på onsdag.

På kinesiska sociala media, en video av Fu, med händerna bundna bakom huvudet och skriker, "Jag stöder polisen i Hong Kong, du kan slå mig nu," har blivit viral.

"CCP gillar att göra hjältar eftersom hjältar är riktigt användbara för allmänhetens ilska," sade Ni med hänvisning till det kinesiska kommunistpartiet.

"Vi ser redan statliga medier som använder händelsen för att undergräva demonstranterna."

Anti-regerings demonstranter sitter i ett avsett område i ankomsthallen på flygplatsen i Hong Kong efter att polis och demonstranter krossade föregående natt

Anti-regerings demonstranter sitter i ankomsthallen på flygplatsen, efter att polis och demonstranter kolliderade föregående natt (Thomas Peter / Reuters)

Vad händer nu för den demokratiska rörelsen?

I en undersökning om messenger-appen Telegram röstade 76 procent av Hongkongs demonstranter att vila på onsdag, med ungefär samma procentandel av de svarande som röstade för att be om ursäkt.

Demonstranter översvämmade också Telegram och sociala medier med ursäktande grafik och cirkulerade bilder som säger: "Vi ber om ursäkt för vårt beteende men vi är bara för rädda."

En annan uttryckte "uppriktiga ursäkter till berörda resenärer … Vi ber om din förståelse och förlåtelse när ungdomar i Hong Kong fortsätter att kämpa för frihet och demokrati."

Vissa började till och med diskutera nya markregler, inklusive att inte hindra en journalists arbete och hur man skulle hantera en misstänkt spion.

"Jag tror att det definitivt fanns en upptrappning från demonstranters sida", sa Yuen. "Men jag tror att de inser … att binda upp två personer … har plågat hela protesten."

Flygplatsprotesten var avsedd att vinna internationellt stöd. Men händelserna på tisdagen kom tillbaka och slutade med att "främja det internationella samfundet", sade Yuen.

Med detta sagt verkar demonstranterna ha insett sitt misstag, och karaktären av en ledarlös rörelse betyder också "de kommer att dra tillbaka, det kommer att bli korrigering", sade Yuen.

Hong Kong flygplatsprotest

En demonstrant visar ett plakat till strandade resenärer under en demonstration på flygplatsen den 13 augusti (Kin Cheung / The Associated Press)

Pro-demokratipolitiker Claudia Mo berättade för Al Jazeera att kaoset var ett resultat av demonstranters växande frustration och ilska över regeringens passivitet.

"Jag är ganska säker … det kommer inte att upprepas vad som hände i går kväll," sade Mo.

"Vissa medlemmar av allmänheten kommer att bli helt avskedade igår kväll."

Trots det offentliga skriket över incidenten tror hon inte att demokratirörelsen kommer att förlora det offentliga stödet.

"Demonstranterna kan ha tappat lite offentligt stöd, men det kan inte bli för mycket."

Demonstranter har "samhällsstöd", sade hon. Även om folk inte godkände vad demonstranterna gjorde, "skulle det inte betyda," Låt oss glömma bort denna kampanj, om denna pro-demokratirörelse ".

"Sakerna tystar inte för det finns ingen dialog."Source link

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *