Irans Rouhani kritiserar USA: s militära uppbyggnad i viken | Iran News


iran's President Hassan Rouhani har kritiserat ett USA-ledat marinuppdrag i Hormuzsundet och sagt att Washingtons militära uppbyggnad i viken riktades till "att skapa uppdelning och tömma statskassorna "i länder i regionen.

När han talade under ett kabinettmöte på onsdagen sade Rouhani Golf länder kunde hantera sin egen säkerhet och krävde enhet för att göra det.

"Alla samtal om att etablera en ny koalition i Persiska viken och Omanhavet kommer inte att vara praktiska," sade Rouhani, enligt den iranska studentnyhetsbyrån. "Ingen tvekan om att det inte kommer att hjälpa regionens säkerhet. Det finns inget behov av utländska styrkors närvaro för att ge säkerhet."

"Den islamiska republiken Iran är redo att säkerställa säkerheten i den historiska regionen tillsammans med dess småstränder, eftersom den har gjort det genom historien," tillade han.

Monteringsspänningar

Den smala Hormuzsundet mellan Oman och Iran har blivit en blixtpunkt mellan USA och Iran de senaste månaderna, med Washington anklagade Teheran i maj för att ha saboterat tankfartyg längs den viktiga handelsvägen. Iran förnekade anklagelserna.

Den amerikanska militären har sedan utplacerat ytterligare styrkor, inklusive ett flygplan och B-52-bombplan, till Mellanöstern när spänningarna har monterats.

I juni sänkte Iran en amerikansk militär övervakningsdrone i viken med en yt-till-luft-missil. Iran hävdade att drönan var i sitt luftrum, medan Washington säger att det fanns i internationella himmel.

Förhållandena mellan Iran och Storbritannien har också kommit in efter att brittiska myndigheter beslagtog en iransk tankfartyg utanför kusten i Gibraltar i juli, misstänkt för att den levererade olja till syrien I strid med europeiska unionen sanktioner. Teheran förnekade anklagelsen och sa att Storbritannien agerade på uppdrag av USA.

Den 19 juli grep Iran ett brittiskt flaggat tankfartyg i Hormuzsundet och hävdade att det hade kolliderat med en fiskebåt och brott mot internationell lagstiftning.

Samtidigt tillkännagav USA att marinkoalitionen inrättades för att bekämpa "iransk aggression", men har sedan dess kämpat för att hitta europeiska allierade, bar Storbritannien.

Friktionen är förankrad i USA: s president Donald Trumpbeslut i maj förra året att ensidigt dra Washington ur ett landmärke handla undertecknades 2015 mellan världsmakterna och Iran. Sedan dess har USA återinfört svepande sanktioner mot Teheran som en del av en "maximalt tryck" -kampanj som syftar till att tvinga Iran att omförhandla avtalet.

Rouhani om Israels "engagemang"

Också på onsdag höll Rouhani mot nyligen rapporter om att Israel stödde flottkoalitionen.

Förra veckan berättade den israeliska utrikesministern till kollegerna Israel erbjöd intelligens och annat ospecificerat hjälp till uppdraget

Som svar sade det iranska utrikesministeriets talesman Abbas Mousavi att allt inblandning från Israel i de marinuppdragen skulle vara ett "klart hot" att Iran skulle ha rätt att konfrontera.

I hans första kommentarer i frågan Rouhani sa: "Vi har ett tydligt svar på dessa ansträngningar. Israelerna skulle bättre säkerställa säkerheten där de befinner sig. De har skapat osäkerhet, massaker och terror varhelst de var närvarande."

Israel har ännu inte officiellt bekräftat sitt engagemang i koalitionen.

KÄLLA:
Al Jazeera och nyhetsbyråerSource link

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *