Möt en rysk forskare? Han kan behöva rapportera om dig


MOSKVA – Ryska forskare förlöjde på onsdagen en regeringsplan för att införa restriktioner i sovjetstil i deras interaktion med kollegor från hela världen, som att söka tillstånd för möten och lämna in rapporter om varje möte med en utländsk kamrater.

Rysslands ministerium för vetenskap och högre utbildning utarbetade de nya rekommendationerna i februari och genomförde dem genast, men de var inte allmänt kända förrän på tisdagen, när Aleksandr L. Fradkov, en framstående forskare, fördömde dem i ett öppet brev. Troitsky Variant, en oberoende vetenskapstidning, publicerade dem.

Ministeriet instruerade ryska forskare att be tillåtelse att träffa kollegor från utlandet minst fem dagar i förväg och att tillhandahålla kopior av utlänningens pass. Den sade att ingen rysk forskare borde delta i ett sådant möte ensam – en annan rysk forskare borde vara närvarande – och därefter borde chefen för den ryska forskarens institut skicka en förseglad rapport till ministeriet med en "uttömmande redogörelse för de ämnen som diskuterades."

Riktlinjerna specificerade också att ryska forskare skulle behöva sina handledares godkännande för att träffa utländska kollegor utanför arbetet. Utländska specialister mötte också begränsningar. Enligt reglerna skulle de endast kunna använda elektroniska prylar i Rysslands vetenskapliga institut om detta anges i ”internationella avtal, undertecknade av Ryssland,” enligt dokumentet.

Ryska forskare hånade de nya rekommendationerna och sa att de aldrig kunde uppfyllas. I sitt öppna brev undrade Dr. Fradkov om han skulle be sina chefer om tillåtelse att "skriva ett e-postmeddelande eller använda Skype för att prata med en utländsk kollega."

”Ska vi ta bort mobiltelefoner, klockor och andra apparater från en utländsk forskare som blev inbjuden att leverera en rapport om sin forskning?” Frågade Dr. Fradkov, som arbetar vid Institutet för problem i maskinteknik i St. Petersburg.

Mikhail S. Gelfand, en känd rysk specialist i bioinformatik, sa i en intervju att han helt enkelt inte kommer att följa reglerna. Den första personen som ber honom att be om tillstånd för ett möte och sedan rapportera om det, sa han, "kommer att få höra att döda."

"Dessa regler fungerar bara om staten skulle vilja terrorisera någon," tillade han. "De skulle berätta för honom att han hade brott mot lagen genom att äta en öl med någon professor James förleden."

Begränsningarna kallas rekommendationer, men cheferna för vetenskapliga institut är skyldiga att ta hänsyn till dem, och institut som arbetar med hemligt material måste införa riktlinjerna i sina regler.

På onsdag bagatelliserade Kreml förändringen. Talmannen Dmitri S. Peskov sa att han inte var medveten om restriktionerna, men de "verkar som en överdödelse." Han varnade emellertid att "människor bör vara vaksamma."

”Utländska specialtjänster sover naturligtvis inte,” sade Peskov. "Ingen har avbrutit vetenskaplig och industriell spionage, den äger rum 24 timmar, sju dagar i veckan och den är riktad mot våra forskare, särskilt unga."

Vetenskapsdepartementet sade i ett uttalande att dess dokument endast är "rådgivande karaktär och återspeglar världsomspännande praxis", främst avsett "att spåra tillväxten av internationella länkar."

Många ryska forskare sa att rysk vetenskap inte kan existera, än mindre utvecklas utan livlig interaktion med omvärlden.

"Dessa rekommendationer är helt absurda och meningslösa," sade Mikhail Patrakeev, en seniorforskare vid Institutet för matematik och mekanik i Jekaterinburg.

Dokumentet dök upp när Ryssland har inlett en ambitiös plan för att bli en av de fem vetenskapliga makterna inom ledande områden.

"Det finns försök att integrera rysk vetenskap internationellt, utländska forskare är inbjudna till landet, megatillskott delas ut," sade Dr. Gelfand. "Samtidigt skriver andra människor sådana rekommendationer, vilket kan vara ett bra sätt att anställa pensionärer för säkerhetstjänster – de kommer att sitta på institut och kolla vem har vi ätit lunch med."Source link

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *