Nya Zeeland uppmanar Australien att ta ansvar för klimatet


Jacinda Ardern befinner sig på ett toppmöte i den lilla ö-nationen Tuvalu med ledarna från de andra nationerna i Stilla havs-regionen som ingår i Pacific Islands Forum (PIF). 

Klimatfrågan står högst upp på agendan och Ardern uppmanar nu Australien att ta ansvar för klimatförändringarna i Stilla havs-området samtidigt som hon säger att Nya Zeeland gör vad de kan för att sänka utsläppsnivåerna. 

De andra nationerna PIF har vädjat till Australien att snabbt överge sin kolkraft, men Ardern ville inte ta ställning i frågan, enligt The Guardian. 

– Frågor om Australiens inrikespolitik är frågor för Australien, säger hon. 

”Drar vårt strå till stacken”

Ardern fortsatte med att säga att hon tror att klimatfrågan nu kommer bli central för PIF, som är en mellanstatlig organisation med målet att förbättra samarbetet mellan staterna i Stilla havet. 

– Precis som våra grannar i Stilla havs-regionen så kommer vi att fortsätta det internationella samtalet, vi kommer att fortsätta säga att Nya Zeeland kommer att dra sitt strå till stacken och vi förväntar oss att alla andra också kommer att göra det. 

Ardern vägrade dock att kommentera rapporter om att Australien har försökt att spela ner språket om klimatförändringar i kommunikén som PIF kommer att lämna på torsdag. 

Men andra Stilla havs-länder har varit mer raka när det kommer till att adressera Australien om klimatfrågan. 

Fijis premiärminister Frank Bainimarama vädjade nyligen till landet i ett tal att göra allt för att uppnå en snabb övergång från kol till energikällor som inte bidrar till klimatförändringarna. Source link

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *