Brittisk dubbelmedborgare Kameel Ahmady arresterad i Iran | UK nyheter


En brittisk-iransk antropolog som studerar kontroversiella ämnen som barnäktenskap och kvinnlig könsstympning (FGM) i Islamiska republiken har blivit kvarhållen i iran på okända avgifter.

Kameel Ahmady arresterades på söndag i Teheran, enligt New York-baserade Center for Human Rights i Iran och hans fru, Shafagh Rahmani. De sa att han hölls i Teherans Evin-fängelse.

Ahmady, som har dubbel nationalitet, släppte en auktoritativ studie på FGM under 2015 som fann att praxis genomförs i minst fyra stora provinser medan tjänstemän tystar i frågan.

”FGM utövas i Iran i vissa fall för att tämja flickors sexlyst innan äktenskapet; det görs för att bevara deras kyskhet, ”sade Ahmady. ”Institutionernas och myndigheternas inställning är att FGM inte finns i Iran. Den iranska allmänheten är också till stor del okunnig om ämnet. ”

Iranska statliga medier erkände inte Ahmadys kvarhållande. Irans uppdrag till FN och det brittiska utrikesverket svarade inte på begäran om kommentar på onsdag.

Evin-fängelset i Teheran, där Kameel Ahmady tros hållas av myndigheter i Iran.Evin-fängelset i Teheran, där Kameel Ahmady tros hållas av myndigheter i Iran. Fotografi: Ulrich Baumgarten / U. Baumgarten via Getty Images

Ahmadys gripande gör honom till den senaste dubbla medborgaren som ska hållas kvar. Den brittisk-iranska kvinnan Nazanin Zaghari-Ratcliffe arresterades på Imam Khomeini flygplats i Teheran i april 2016 och anklagades för spionering, en anklagelse som hon förnekar. Den iransk-brittiska dubbla medborgaren kvarstår i fängelse i den iranska huvudstaden efter att ha varit dömd till fem års fängelse i september 2016.

Förra månaden redogjorde hon för sin man, Richard, hur hon tillbringade sex dagar i effektiv isolering på Imam Khomeini sjukhus. Hon beskrev sexdagars prövning för sin man som ”riktig tortyr”. ”De gjorde allt de kunde för mig – handbojor, vristmanschetter, i ett privat rum 2 m x 3 m, med tjocka gardiner, och dörren stängde hela tiden. Jag fick inte lämna rummet, eftersom jag var fastkedjad till sängen. ”

Det kommer mitt bland ökade spänningar mellan Iran och västern över sitt kärnkraftsprogram. President Donald Trump drog ensidigt USA från fördraget förra året.

Associated Press bidrog till denna rapport

. (tagsToTranslate) Storbritanniens nyheter (t) Iran (t) Mellanöstern och NordafrikaSource link

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *