Hongkong-krisen: Trump slår emot "personligt möte" med Kinas Xi


USA: s president Donald Trump med den kinesiska presidenten Xi JinpingBild copyright
Reuters

Bildtext

USA: s president Donald Trump har föreslagit att ha ett "personligt möte" med den kinesiska presidenten Xi Jinping över Hong Kong

USA: s president Donald Trump har föreslagit att träffa den kinesiska presidenten Xi Jinping för att diskutera den fördjupande politiska krisen som omsluter Hong Kong.

I en tweet sade Trump att han var övertygad om att Xi kunde hantera Hongkongs alltmer spräckliga protester "snabbt och mänskligt".

Han skrev att Xi "är en stor ledare som i hög grad respekterar sitt folk".

Presidenten skrev av tweeten med en fråga: "Personligt möte?"

Herr Trumps kommentarer kommer efter veckor med tumultiga protokratiska protester som uppstod av oppositionen mot en utlämningsförslag i Hong Kong.

Våldsamma kollisioner mellan polis och demonstranter bröt ut tisdag kväll, efter dagar med fredliga demonstrationer på Hong Kong International Airport.

Den kinesiska regeringen har kritiserat protestanterna starkt och kallat deras beteende "nära terrorism". Ett direkt militärt ingripande från Kina fruktas av aktivister men bedöms osannolikt av analytiker.

Separat varnade den amerikanska presidentens nationella säkerhetsrådgivare, John Bolton, Kina att trampa "försiktigt" i Hong Kong "eftersom människor i Amerika minns Tiananmen-torget".

En upprepning av den militära nedbrytningen av 1989-studentledda protesterna i Kina skulle vara ett "stort misstag", sa han till Voice of America.

Medieuppspelning stöds inte på din enhet

BildtextVideon visar en soldat som använder en högtalare för att varna demonstranterSource link

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *