Tidning samlar pengar till dömda demonstranter – Nyheter (Ekot)


– Så fort någon skickar ett foto på sina böter och en bild på sitt student-ID så för vi över pengar, säger Natalia Tysjkevitj på studenttidningen Doxa.

Det var efter massgripandena i slutet av juli under de första gatuprotesterna inför höstens lokalval som redaktionen för Doxa bestämde sig för att starta en insamling. De har fått ihop över 300 000 rubel, motsvarande 50 000 svenska kronor. De flesta som gripits har dömts att betala runt 3 000 kr, vilket är en stor summa för en rysk student.

– För de flesta studenter i Moskva motsvarar det två månaders studiestöd, säger Natalia Tysjkevitj.

Tidningen Doxa som funnits i två år har fram till nyligen mest skrivit om akademiska frågor. Men i takt med att proteströrelsen växte, protester mot att så många oberoende kandidater inte tillåts delta i lokalvalet i början av september, bestämde sig redaktionen för att ägna all kraft åt information om demonstrationerna och rättshjälp för de gripna.

Många av de som deltar i protesterna är studenter och några hotas nu av långa fängelsestraff.

Rektorerna för flera universitet har gått ut med offentliga hot om att studenter som demonstrerar kan bli avstängda från sina utbildningar, något som väckt starka reaktioner från både lärare och studenter.

Natalia Tysjkevitj på studenttidningen Doxa säger att många ungdomar är rädda för vad deras föräldrar eller deras högskola ska tycka om att de varit med i gatuprotesterna.

– En del studenter vill inte berätta öppet att de deltar i demonstrationerna och då är det svårare för oss att hjälpa dem om de får problem, säger Natalia Tysjkevitj.Source link

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *